Realitatea securitatii telefonului – de ce ai nevoie pentru a-l proteja?

Posted by

Pentru a auzi titlurile reclamelor la telefonie mobila este nevoie de putin tact. Cum se traduce acest lucru? Simplu. Cauza pierduta pe care o credeam de mult ingropata, cea de a tine telefonul la distanta de virusi, a fost mai nou argumentata de It-isti si programatori de aplicatii deopotriva.

Stiati ca telefonul este mai monitorizat decat orice alt sistem de supraveghere? Cum altminteri se face ca in momentul in care deschizi aplicatia „Maps” sau „Harti” acest dispozitiv stie unde esti tu? Pe semne ca cipul din interior este cel care transmite, coreleaza si afiseaza astfel de informatii. De regula, telefoanele cu Android sunt regi in materie de malware. Hackeri din intreaga lume pot sa sparga parole si pot sa modifice fiecare cheie ascunsa pe care acest telefon o detine. De la identitate, locatie, informatii de pe telefon, date de contact sau fotografii, toate pot fi criptate si transmise sau furate, cu rele intentii.

Este suficient sa ne dorim protectia exterioara a telefonului?

Pornind de la aceasta intrebare m-am gandit de multe ori ce anume se poate accesoriza pe telefonul meu pentru ca acesta sa fie pe deplin protejat. Am nevoie de o carcasa de protectie? Cu siguranta da. Am nevoie si de o folie de protectie a ecranului tactil? Da si aici. De ce? Ma gandesc sa imi protejez telefonul si sa am grija de el. Dar unde mai pui ca micile incidente nu le poti evita si te trezesti deja cu o fisura in ecran, ce la un service de reparatii te-ar costa mai mult decat ti-ai imagina.

Cu alte cuvinte, mi-am luat o husa Galaxy S7 atat de moderna si de sigura, incat am sa imi protejez telefonul mai mult timp. Ba chiar, pe stifler.ro am sansa sa imi achizitionez ce fel de huse imi doresc pentru telefonul meu si platesc si putin. Este suficient daca acord o astfel de atentie telefonului? Oare carcasa de protectie, noua husa Galaxy S7 si o folie de sticla aplicata pe ecran ma asigura de o viata indelungata a dispozitivului?

La fel cum cerul nu poate sa cada si cum nici pamantul nu se poate evapora, la fel nici virusii nu pot fi pe deplin eliminati la o singura scanare a dispozitivului. Tot aici ma gandesc ca transmiterea de fotografii prin intermediul aplicatiilor ii face pe multi din spatele tehnologiei sa detina acces la aceste date atat de personale. Acum este momentul cel mai cinstit sa ma asigur de protectia telefonului meu.

Aplicatii pentru telefon? De ce nu? Daca nu sunt atat de perspicace, probabil nici nu m-ar interesa ce anume se petrece in spatele acestui cip din telefon, insa, sansele de a-mi instala diverse aplicatii pot creste considerabil variantele mele de a ma asigura de intimitate si de protejarea telefonului.

s7-husa-rock-royce

Bine ati venit in cercul realitatii de securitate mobila

Aspectul telefonului conteaza de fiecare data. Este bine sa iti protejezi telefonul cu cele mai noi produse de pe piata, tocmai pentru ca acest dispozitiv a ajuns sa ne urmareasca si sa ne tina evidenta vietii noastre. In plus, daca nu ne ingrijim de acesta riscam sa plangem langa dispozitiv pentru ca investitia in sine a fost mare, iar grija acordata prea mica. Crezi ca pentru mine nu a contat ce fel de husa sa cumpar? Ba chiar am stat si 3 ore sa ma gandesc ce anume sa cumpar.

Bine ca echipa de la stifler.ro m-a ajutat si astfel telefonul meu detine cea mai sigura, din piele si moderna husa Sgalaxy S7. In viitor poate voi opta pentru altceva, insa, acum imi fac griji la tot ceea ce am in telefon.

Cele mai multe aplicatii de mobil privind securitatea provin de la companiile antivirus, ce nu doresc sa vanda decat solutii de securitate, astfel incat utilizatorii sa fie feriti de orice atacuri spyware si malware. Lookout, McAfee sau Cleaner Droid sunt printre principalele aplicatii ce iti garanteaza siguranta. Amenintarile rau intentionate pe care le ai in minte pot fi acum eliminate prin instalarea unor programe si aplicatii cu rol de securitate a dispozitivului. Securitatea tehnologiei? Ce anume mai e si aceasta?

Daca este sa urmati masurile de protectie simple pe care le ofera telefonul, atunci nu descarcati imagini si documente de pe site-urile suspecte si nici nu faceti click-uri pe link-urile suspendate, ce asteapta in fereastra paginii de browser deschisa.

Realitatea securitatii telefonului a identificat recent ca familia malware BadNews este deghizata ca o retea publicitara menita sa strecoare cel putin 32 de aplicatii prin Google Play, intervenind ori de cate ori un internautul acceseaza site-ul intern al acesteia.

Prejudiciul pentru utilizatori? Cu siguranta a fost mare, undeva peste 2 milioane de utilizatori au facut reclamatii cum ca aceasta aplicatii trimit mesaje, fotografii si alte documente fara acordul proprietarului si ofera la fel de multe sanse hackerilor de a sparge codurile de securitate ale dispozitivelor. Mai mult decat atat, continutul dispozitivelor noastre mobile poate cadea prada oricand altor forme de virusare, mult mai avansate, in ideea de a descarca contracost o multime de alte aplicatii suplimentare de care nu are nevoie telefonul.

Securitatea unui telefon nu este atat de „delicioasa” pe cat li se pare virusilor sau hackerilor. Androidul devine sistemul de operare cel mai vulnerabil, comparativ cu iOS-ul, insa, atacurile nu sunt doar pentru aceste sisteme de operare. Cele mai putin eficiente sisteme de operare nu detin aplicatii antimalware viabile, iar utilizatorii nu pot identifica cauza pentru care astfel de soft-ware-uri nu sunt performante.

Cum iti protejezi telefonul?

Utilizati surse de incredere pentru a descarca aplicatii mobile. Cel mai important lucru pe care il puteti face pentru a va proteja telefonul la nivel intern este sa descarcati aplicatiile viabile pentru acesta. Numai aplicatiile de incredere va pot proteja telefonul de sistemul malware. Utilizatorii de Android sunt vulnerabili, dar pot obtine aplicatii sigure prin magazinele de incredere precum Android Market si Amazon Appstore.

Cercetati fiecare aplicatie noua inainte de a o descarca. Invatati despre comerciant si retineti si recenziile altor utilizatori. Cititi mai apoi comentariile si evidentiati daca exista sau nu erori in aplicatie, pentru ca aceasta sa corespunda cu descrierile oferite. Doar dupa aceste aspecte puteti instala orice aplicatie utila pentru telefonul vostru.

Eu acest lucru il realizez de ceva ani de zile si pana acum nu am dat gres. Telefonul meu modern are acum o husa Galaxy S7 pentru protectie, o folie de sticla pe display si implicit am grija sa instalaz pe cardul de memorie orice aplicatie pe care consider ca este utila, atat timp cand am si un sistem antivirus instalat.
Tu cum iti protejezi telefonul si care sunt secretele tale pentru a-ti tine viata privata in materie de securitate digitala?