Francezii te invata cum sa fii chic

Posted by

Cand vorbesc despre moda, imediat ma duc cu gandul la Franta pentru faptul ca, si asta nu este o pura intamplare, multi designeri cunoscuti si foarte faimosi sunt chiar francezi: Coco Chanel, Christian Dior, Hubert de Ghivenchy etc. Si cu gandul la moda si la Franta, imi vin in minte si cuvintele din aceiasi limba, franceza, anume chic, pret-a-porter, haute couture si alte cateva.

Am sa va vorbesc in cele ce urmeaza despre designul vestimentar francez, despre designeri faimosi si am sa dau si cateva definitii ale unor termeni folositi in aceasta industrie. Incep prin a vi-o prezenta pe bine cunoscuta Coco Chanel, creatoare de moda de origine franceza, care a creat brandul Chanel. In timpul Primului Razboi Mondial, designerul a vrut sa elibereze femeile din corsetele pe care erau obligate sa le poarte, dorind sa raspandeasca stilul sport si casual chic ca si stil care sa reprezinte standardul feminin. Interesant este si faptul ca in revista „Time” a fost citata ca fiind singurul designer vestimentar din topul 100 al celor mai influenti oameni ai secolului XX. In prima jumatate a aceluiasi secol, Coco Chanel ajunge la Holywood, asta datorita colaborarii ei cu casa de productii MGM, pentru care a creat si vestimentatie de film.

coco chanel

Vestimentia francezilor nu inseamna numai a te imbraca cu gust si a fi in pas cu moda, este chiar mai mult decat simplul fapt de a te imbraca. Dupa parerea mea, a fi chic nu inseamna a te imbraca dupa bunul plac, pentru ca se fac frecvent greseli cand vine vorba de a asorta hainele, ci a te imbraca cu gust, viu, colorat, iesit din tiparul banal sau a te imbraca cu outfituri cu o singura culoare, cu machiaj discret, care sa puna in evidenta trasaturile fetei, ochii. Coafura, la fel, este de o mare importanta daca ma refer iar la francezi; acestia pun mare pret pe aspectul fizic si pe hainele pe care le poarta.

Givenchy sau pe numele intreg, Hubert de Givenchy, este un alt faimos designer francez care a deschis „The house of Givenchy” in a doua jumatate a secolului XX. Ca si renume, acesta este foarte cunoscut si si-a facut o reputatie extraordinara, dar poate putini cunosc faptul ca acesta a creat haine pentru Audrey Hepburn, atat vestimentatie pentru profesia sa, cat si pentru garderoba personala. In anul 1954, colectia pret-a-porter a lui Givenchy a debutat pe scena modei. Mai tarziu, in anul 1969, a luat fiinta si prima linie de vestimentatie creata pentru barbati. Spre finele secolului XX, Hubert de Givenchy se retrage din industrie. Pentru ca am mentionat si termenul pret-a-porter, acesta inseamna linie vestimentara creata pentru toti, care se poarta usor si este realizata pe dimensiuni standard. Piesele vestimentare pret-a-porter sunt moderne, trendy si avem, in acest sens, tinute de la cele office pana la rochiile de seara si nu numai.

Si pentru ca tot am vorbit despre haine si despre moda franceza, parca as face o mica incursiune in lumea aceasta fascinanta, calatorind prin tara lui Coco Chanel, dar pentru asta as vrea sa imi cumpar niste bilete autocar Franta, deoarece calatoria ar fi mai interesanta daca as face si niste scurte popasuri pe traseu.