Indiferent de mediul de lucru, munca solicitanta fizic poate pune probleme serioase lucratorilor. Daca de obicei echipamentul de protectie ofera un nivel acceptabil de siguranta si confort, la temperaturi sub zero grade se schimba ecuatia.
Expunerea la frig, umezeala sau intemperii necesita utilizarea unui echipament adecvat. Lipsa acestuia poate duce la scaderea productivitatii pe termen scurt, aparitia disconfortului sau chiar a hipotermiei. Pe termen lung, expunerea repetata la frig si umezeala poate agrava afectiunile respiratorii sau cardiovasculare, printre altele.
Imbracamintea de protectie pentru sezonul rece este eficienta doar cand este uscata. De aceea, aceasta este dispusa pe straturi: stratul cel mai apropiat de piele trebuie sa fie moale si confortabil, cu o buna capacitate de absorbtie a transpiratiei. Termoizolatia, sau stratul intermediar joaca un rol important in mentinerea temperaturii corpului.
Acesta poate fi realizat din fleece, lana sau diverse tipuri de poliester. Stratul exterior reprezinta prima bariera de protectie la intemperii. Impermeabilitatea, rezistenta la vant si abraziune sunt cele mai importante calitati.
Nici incaltamintea de protectie nu trebuie neglijata in timpul sezonului rece. Deoarece caldura se pierde cel mai usor la extremitati, trebuie acordata o atentie deosebita echiparii. Incaltamintea de protectie pentru sezonul rece trebuie neaparat sa dispuna de termoizolatie calduroasa.
Fetele din piele hidrofobizata sunt din nou, esentiale. Infiltrarea umezelii poate duce la disconfort sau chiar degeraturi. De aceea, inspectia regulata a incaltamintei de protectie este esentiala. Nu in ultimul rand, se recomanda pastrarea unui rand de haine uscate de rezerva, precum si a unei perechi de ciorapi.