Care sunt eroii din Legendele Olimpului și ce trebuie sa știi despre ei?

Posted by

Una dintre cele mai frumoase povesti despre zei, semizei si eroi este scrisa de Alexandru Mitru, Legendele Olimpului. Personajele din mitologia greaca sunt captivante iar povestile lor sunt incredibil de frumoase.

Cartea este impartita in doua volume: Legendele Olimpului Eroii si Legendele Olimpului Zeii, ambele la fel de interesante. Eroii sunt, insa, mult mai umani, permitandu-le cititorilor sa se regaseasca in povestile lor.

Cine sunt eroii din Legendele Olimpului?

Exista 8 eroi, toti nascuti dintr-un zeu si o fiinta umana:

 • Perseu. Este fiul lui Zeus si al Danaeei, o pamanteanca foarte frumoasa. Perseu are un rol foarte important in intreaga poveste, fiind cel care o rapune pe Meduza, il invinge pe marele Atlas si il omoara pe monstrul lui Poseidon. Perseu este un luptator care indrazneste sa lupte de la egal la egal cu zeii si de cele mai multe ori reuseste sa ii invinga.
 • Heracle. Cunoscut mai degraba drept Hercule, este fiul lui Zeuz si al Alcmenei. Este blestemat de Hera, sotia lui Zeus, insa reuseste sa indeplineasca o multime de fapte istorice, cum ar fi lupta cu amazoanele, rapirea caineli Cerber sau eliberarea lui Prometeu.
 • Tezeu. Este fiul lui Poseidon si al Etrei si se remarca prin faptul ca ajunge regele Atenei. Si el trece printr-o serie de intamplari eroice, invingandu-i pe Sciron si pe Procust.
 • Dedal. Este un simbol al geniului, fiind un arhitect iscusit . El a creat Labirintul din Creta si l-a tradat pe regele Minos. Drept razbunare, a fost inchis, insa a reusit sa scape confectionand doua perechi de aripi artificiale pentru el si fiul sau Icar. Din pacate, Icar zboara mult prea aproape de soare si se prabuseste.
 • Belerofon. Este eroul care ajunge sa il imblanzeasca pe Pegas, calul inaripat. Acesta invinge Himera si incearca sa ii ceara socoteala lui Zeus, insa nu reuseste, in conditiile in care Zeus il omoara.
 • Asclepios. Inzestat cu puterea de a vindeca bolnavi si de a invia morti, Asclepios este fiul lui Apolo si al Coronei. Dupa ce moare, acesta ajunge pe bolta cereasca sub forma unei constelatii.
 • Ulise. Este un alt erou foarte cunoscut. Casatorit cu Penelopa, acesta isi dovedeste vitejia in numeroase razboaie. Reuseste sa il invinga pe Ciclopul Pelifen si este cel care arde Troia pana la temelii cu ajutorul binecunoscutului cal troian.
 • Ahile. Este fiul zeitei curcubeului, Tetis, si al unui pamantean. Acesta lupta cu amazoanele si ascunde un secret extrem de important: singurul mod in care poate sa fie ranit este in calcai si nu oricine il poate rani: doar un zeu. Este invins de Paris, care calauzit de Apolo il nimereste pe Ahile fix in calcai.

Legendele Olimpului Eroiieste o carte plina de mituri si de povesti, care au o puternica legatura cu prezentul pe care il traim astazi si evident, cu trecutul. Cartea lui Alexandru Mitru este excelenta si este ideala atat pentru copii, cat si pentru adulti.

Legendele sunt dezvoltate de-a lungu intregii istorii de greci si explica cum s-au format Pamantul, Continentele, Cerul sau fenomenele naturii, in viziunea de atunci a grecilor. Eroii nu sunt altceva decat tendinta omului de a iesi din tipare si de a incerca sa demonstreze ca este la fel de presus ca zeii.

Cei care doresc sa citeasca aceste doua volume, le pot gasi in librarii, publicate de mai multe edituri. Online, pot fi achizitionate Legendele Olimpului pret destul de mic, cu livrare acasa.

 • Legendele Olimpului eroii
 • Alexandru Mitru Legendele Olimpului
 • Legendele Olimpului pret