Inca din copilarie apar primele semne de neincredere in propria persoana, fie din cauza ca exista tendinta de a te compara cu alte persoane, fie ca urmare a unor esecuri, a unor timiditati. Experientele personale prin care trece fiecare pot fi un factor declansator al neincrederii in propria persoana. Astfel, stima de sine are de suferit, iar asta se resimte in toate planurile vietii.
In cazul situatiilor de neincredere intalnite in randul copiilor, principalii vinovati sunt parintii, fiind cei care raspund de dezvoltarea micutilor. Lipsa atentiei si a sustinerii nu trece fara a avea un impact negativ asupra copiilor, acesta inclusiv. Prin faptul ca nu se simte confortabil cu el insusi, copilul are tendinta de a dezvolta comportamente de retragere, stari emotionale care ii creeaza disconfort, acestea transmitandu-se mai departe in viata de adult.
Ideea de a merge cu copilul la un cabinet de psihologie Bucuresti nu este nici pe departe una neinspirata. De fapt astfel de masuri sunt chiar incurajate. Atunci cand exista semne evidente ale neincrederii in sine, ajutorul unui specialist nu trebuie subestimat.
Despre increderea in sine
Cand te gandesti la increderea in propria persoana, te raportezi la o serie de asteptari pe care le ai vizavi de tine. Practic, oricine se auto-evalueaza, se raporteaza la abilitatile sale, respectiv la performantele anterioare realizate. Atunci cand nivelul de certitudine nu mai bate cu abilitatiile tale, incepi sa te indoiesti de proporia persoana, de capacitatea de a evolua, de a te integra in anumite grupuri, in functie de context.
Ideea de a vizita un cabinet de psihoterapie in Bucuresti devine o masura excelenta atunci cand apar interesul este de a evita un astfel de impas. Il numim asa cu toate ca nu trebuie sa reprezinte un motiv de poticnire. Intocmai in acest sens vor ajuta sedintele desfasurate in prezenta unui psiholog specialist. Increderea fiecarui individ in potentialul pe care il are poate fi redata in decursul sesiunilor, pusa apoi in practica in fata provocarilor care pot aparea oricand.
Directia in care merg lucrurile cand nivelul de incredere in propria persoana este unul corespunzator? Deja o astfel de o atitudine atrage dupa sine mai multa implinire si o doza de fericire. Atingerea succesului, respectiv a unui obiectiv se simte de asemenea mai profund. Nivelul motivatiei va fi unul mai inalt.
Fiecare are o perceptie asupra potentialului pe care l-ar putea stapani. Increderea in sine are la baza axarea pe performantele viitoare si nu pe cele anterioare. Bineinteles, vor exista si radacinile unor experiente anterioare, insa doar in masura in care sunt utile. Intreaba orice psiholog in Bucuresti sau orasul de care apartii si vei vedea ca ceea ce conteaza e cum privesti spre viitor, doar intr-o masura limitata cum te raportezi la trecut.
Mai exista o situatie legata de stima de sine. Si in privinta ei trebuie sa existe un echilibru. Cand este prea crescuta este daunatoare si la fel si cand este prea scazuta. Poate exista riscul de a da in egoism, de a percepe cu o prea mare grandoare talentele proprii, dorintele puternice de a primi admiratie din partea celor din jur.
Increderea in propria persoana poate fi influentata, in ambele sensuri de o serie de factori. Discutia cu un psiholog specialist poate echilibra astfel de situatii. Pe danielivan.ro gasesti servicii profesionale pentru care poti opta, fie pentru tine, fie pentru copilul tau.