De ce poarta preotii reverende si care e semnificatia lor?

Posted by

Reverenda este cel mai probabil, cea mai cunoscuta haina preoteasca. Chiar daca unele persoane o mai numesc „sutana” sau „anteriu”, termenul de reverenda este cel mai frecvent folosit, dar si cel mai corect, as putea spune.

O buna perioada de timp, straiele preotesti au reprezentat o adevarata fascinatie pentru mine. Dintotdeauna le-am admirat aspectul, dar si maniera in care preotii se prezinta in fata enoriasilor atunci cand le poarta plini de credinta si dedicare pentru urmarea Cuvantului lui Dumnezeu.

Pentru cei care inca nu sunt prea familiarizati cu acest cuvant, reverendul este vesmantul negru si lung, ce are o croiala cat se poate de simpla si pe care preotii o poarta peste hainele personale.

Cu toate ca aceste reverende au fost numite „vesminte neliturgice”, preotului nu ii este permis sa slujeasca fara sa imbrace acest vesmant. Astfel, ne putem da seama cu totii ca este o piesa extrem de importanta, pe care chiar se pune pret. Fiecare preot o detine si o imbraca ori de cate ori urmeaza sa se prezinte in fata enoriasilor si sa sustina o slujba. Doar peste o reverenda se pot purta celelalte vesminte preotesti liturgice si niciodata peste hainele personale. Astfel, putem spune ca aceasta are rolul de a delimita intr-o oarecare masura hainele personale de cele sfinte.

Fiind cunoscuta si sub termenul de „haina zilnica a preotului”, reverenda este purtata zilnic de slujitorul lui Dumnezeu si acopera intregul corp, cu exceptia mainilor si a chipului. Probabil v-ati dat seama de faptul ca si in iconografie viziunea este aceeasi – de binecuvantare si de propavaduire.

Totusi, de ce sunt atat de lungi aceste reverende? Ei bine, lungimea reverendelor este extrem de importanta. De altfel, aceasta inchipuie buna cuviinta, la fel cum nici femeilor nu le este permis in biserica sa poarte rochii sau fuste scurte, care sa le descopere o parte a piciorului. Aici e vorba de decenta si de respect fata de Casa lui Dumnezeu.

De altfel, reverenda este de culoare neagra si nu de o alta pentru ca trebuie sa sugereze smerenia.

O semnificatie mai aparte a acesteia este de a reprezenta mormantul celui care poarta – mai exact, slujitorul arata prin intermediul acesteia cum omul trebuie sa moara pe aceasta lume.

Chiar daca multi preoti nu o poarta mereu, cei care sunt intr-adevar dedicati Cuvantului Sfant al lui Dumnezeu, aleg sa poarte reverena in permanenta. Chiar daca harul nu sta in reverenda, aceasta insa ajuta la pastrarea harului. Din pacate insa, majoritatea aleg sa asculte de vorba celor din jur, precum ca „Haina nu face pe om!” si sa renunte in a purta reverende. De altfel, credinta pentru Dumnezeu nu trebuie pastrata in locuri nevazute, ci sa fie aratata tuturor.

Reverendele nu sunt doar niste „uniforme de serviciu”. Este foarte important pentru credinciosi sa isi vada preotul imbracat astfel chiar si pe strada, intocmai pentru a-si aminti mereu ca nu sunt de pe lumea aceasta si ca sunt datori sa se lupte in permanenta cu patimile pentru a ajunge in Imparatia lui Dumnezeu.

Totusi, de unde isi cumpara preotii toate aceste vesminte sfinte? In mod cert acestea nu se gasesc in magazinele oarecare, in supermarketuri sau hipermarketuri. Un bun exemplu in acest caz este chiar magazinul online vesmintebisericesti.ro, in cadrul carora se afla cele mai frumoase vesminte pe care preotii le poarta plini de credinta si iubire pentru Dumnezeu.