Pomii fructiferi: tratamentele din toamnă sau iarnă

Posted by

Toamna își face simțită prezența prin transformarea spectaculoasă a frunzelor, de la verde la o gamă variată de nuanțe calde: roșu, portocaliu, galben. Chiar dacă ne pregătim pentru sezonul rece, îngrijirea pomilor nu trebuie neglijată. Dimpotrivă, toamna este momentul ideal pentru a lua măsuri care să asigure sănătatea și vigoarea lor în primăvara următoare.

Pregătirea pentru iarnă

Frunzele de toamnă încântă privirea cu nuanțele lor vibrante, însă în cele din urmă ajung la pământ. Greblarea lor regulată este esențială pentru a menține sănătatea pomilor și pentru a evita apariția mucegaiului de zăpadă. Pentru a le transporta mai ușor, strângeți-le pe o prelată de plastic înainte de a le muta. Adăugați frunzele căzute din grădină și resturile colectate din jgheaburi într-un recipient pentru compost. Aerisiți grămada de compost întorcând-o lunar cu o furcă de grădină – astfel veți obține un compost bogat, perfect pentru a hrăni pomii și arbuștii cu materie organică de calitate anul următor.

Tunderea/toaletarea anuală a pomilor este o practică esențială. Este important să tăiați ramurile moarte, bolnave sau nesigure pentru a vă proteja casa și grădina, dar și pentru a influența structura și forma plantei pe termen lung. Îndepărtați ramurile uscate pentru a preveni ruperea lor sub greutatea zăpezii și a vântului iernii. Tăiați aproape de trunchi ramurile crăpate sau bolnave, fără a lăsa cioturi, și permiteți rănilor să se vindece în mod natural. Dacă ramurile sunt prea mari pentru a fi manevrate.Iarna este inevitabilă, iar pregătirea pomilor pentru zăpadă, îngheț și temperaturi scăzute este esențială pentru a-i ajuta să treacă prin sezon în siguranță și fără daune.

Tratamente

Tratamente cuprice (pe bază de cupru: cuprul este un element esențial în combaterea bolilor la pomi fructiferi, având atât acțiune fungicidă, cât și bactericidă. Tratamentele cuprice sunt deosebit de eficiente în prevenirea și combaterea unor boli precum monilioza, rapănul, pătarea bacteriană și altele. Aplicarea se recomandă toamna, după căderea frunzelor, sau iarna, în perioada de repaus vegetativ, pentru a permite produsului să acționeze în profunzime și să protejeze pomul pe toată perioada de vegetație.

Tratamente pe bază de sulf: sulful este un alt element cu o acțiune importantă în protecția plantelor, fiind eficient împotriva acarienilor și a unor ciuperci, precum fainarea. Aplicațiile cu sulf se pot face atât în timpul perioadei de vegetație, cât și în perioada de repaus vegetativ, de obicei în combinație cu ulei horticol, pentru a combate ouăle și larvele de dăunători. Este important să se respecte intervalele de aplicare recomandate și să se evite aplicarea în zilele cu temperaturi ridicate, pentru a preveni fitotoxicitatea.

Utilizarea insecticidului ulei horticol: uleiul horticol este un produs natural obținut din petrol, cu acțiune insecticidă și acaricide. Acesta formează un strat protector pe scoarța pomilor, sufocând insectele și ouăle acestora. Aplicarea uleiului horticol se face în timpul repausului vegetativ, la temperaturi cuprinse între 5 și 10 grade Celsius. Este important să se respecte concentrația recomandată de producător, pentru a evita arderea scoarței. Uleiul horticol poate fi utilizat atât singur, cât și în combinație cu produse cuprice pentru a obține o protecție mai bună a pomilor.

Este important să se respecte cu strictețe instrucțiunile de utilizare ale produselor, pentru a evita poluarea mediului.

Prin aplicarea tratamentelor în perioada de repaus vegetativ, se reduce semnificativ riscul de apariție a bolilor și dăunătorilor în timpul sezonului de vegetație.

De asemenea, prin aplicarea unui număr redus de tratamente în timpul iernii, se reduce costul și impactul asupra mediului.

Tratamentele de iarnă cu produse cuprice, pe bază de sulf și ulei horticol reprezintă o măsură importantă în protecția pomilor fructiferi. Aceste tratamente contribuie la menținerea sănătății pomilor și la obținerea unor producții de calitate.

Sursa foto: botanistii.ro