Legatura dintre ticurile fizice si calitatea indoielnica a luminii

Posted by

Ticurile verbale apar in vorbirea fiecaruia dintre noi, fie ca vrem, fie ca nu vrem, important este sa nu fie asemanatoare celor folosite de Caragiale ca surse de comic de limbaj in comedia O scrisoare pierduta.

Toate ticurile particularizeaza negativ, dar cele fizice sunt vizibile si sunt legate de regula de o suferinta sau de o trauma. Clipitul din ochi, un umar ce tresare si nu poate fi controlat, o mana dusa la ochi la intervale regulate de timp, grimase, lovituri ritmice cu degetele toate au o origine traumatizanta. Poate lumina precara sa fie sursa ticurilor copiilor nostri? Au intrat intr-o colectivitate normali si s-au ales cu gesturi care ii uratesc din cauza luminii orbitoare, a modului stresant in care se produce sau cade in incaperea respectiva?

Da, exista o legatura directa intre neoanele de odinioara si multe dintre ticurile fizice ale oamenilor. Tin minte ca aveam colegi care puneau mainile la urechi sa nu mai auda zgomotul infernal pe care il scoteau acestea cand doamna invatatoare apasa pe comutator. Altii tresareau de frica luminii albastra, in timp ce cei care stateau in bancile de sub lumina suparatoare se strambau sau duceau mainile la ochi. Iata de ce trebuie sa schimbam neaparat neoanele din scolile sau institutiile vechi si sa le inlocuim cu tuburi led mai ales ca schimbarile se fac direct si nu necesita modificari. Noile corpuri de iluminat au capacitatea de a oferi o lumina cat mai apropiata de cea naturala, consumul fiind cu 80% mai mic.

In afara de faptul ca aduce o lumina sanatoasa in casa si anuleaza riscul unor ticuri fizice cauzate de lumina agresiva, tuburi led au o durata mare de viata cuprinsa intre 20 000-30 000 de ore. De obicei ele vin cu o garantie de la furnizor de 24-36 de luni, in realitate longevitatea fiind mult mai mare. Oricat de mult ar sta aprins un astfel de tub, nu degaja caldura in spatiul pe care il lumineaza si nici nu emite radiatii UV. Cu toate ca are atat de multe calitati, pretul tuburilor led nu este deloc mare fiind cuprins intre 40 de lei-420 de lei.

Exista tuburi led pentru interior si cele pentru exterior, impermeabile cu factor ridicat de protectie. Lampa LED impermeabil PC/Aluminiu 1500mm 70W А++ 120LM/W 70W Alb natural are corpul facut din aluminiu si plastic, mentinandu-si aspectul impecabil dupa multe mii de ore de functionare. Aluminiul nu rugineste, in timp ce si plasticul est efoarte rezistent.

Greutatea relativ mica de 2,75 kilograme nu ameninta in niciun fel plafonul pe care lustrele grele ar putea sa il zmulga de la locul lui.

Poate ca in tara mai avem ca mosteniri cladiri vechi: gradinite, scoli, camine culturale, iar neoanele fac inca victime in ele. Pentru sanatatea fizica si mentala a celor care isi petrec timpul aici se cade sa le inlocuim de graba cu tuburi led, mai ales ca nu trebuie sa facem modificari pentru asta.

Aveti grija ca si acasa si la scoala, copiii dumneavoastra sa aiba parte de o lumina sanatoasa!