De ce apare tartrul dentar si cum scapam rapid de el?

Posted by

Atat sanatatea, cat si estetica danturii noastre valoreaza extrem de mult, tocmai de aceea, intotdeauna trebuie sa avem grija de aceasta, astfel incat sa nu fie pusa in pericol intr-un fel sau altul. Acestea sunt motivele pentru care trebuie sa avem parte in fiecare zi de o igiena absolut corecta. Asadar, pasta de dinti, periuta, ata dentara si apa de gura trebuie sa fie nelipsite. In lipsa acestora, nu doar ca gingiile vor avea de suferit, ci si dintii vor incepe sa fie acoperiti de tartru, iar mai apoi sa se carieze.

Pe langa faptul ca e extrem de inestetic, tartrul ataca dintii intr-o maniera in care sanatatea lor este grav pusa in pericol. De altfel, daca nu este rapid indepartat, acesta risca sa se transforme in carii.

De ce si cum se formeaza tartrul?

Cu totii ne putem da seama de faptul ca tartrul apare in momentul in care dantura nu beneficiaza de o curatare eficienta. In plus, inclusiv alimentele pe care le consumam, influenteaza enorm de mult aparitia acestor „pietre dentare” ce sunt atat de inestetice si de daunatoare sanatatii orale.

Tartrul e de culoare galben-bruna si se formeaza atat in spatiile dintre dinti, cat si pe suprafata externa a molarilor superiori, precum si pe cea interna a dintilor inferiori. Aparitia acestuia este extrem de vizibila, mai ales pentru faptul ca este total inestetica.

Iata care sunt principalele motive pentru care apare tartrul:

  • Se consuma alimente ce pateaza smaltul dintilor, precum cafeaua, vinul rosu, sucurile acidulate, ciocolata, fructele de padure si multe altele. Daca totusi nu poti renunta la sucurile colorate, cel putin ajuta-te de un pai pentru a le putea savura, tocmai ca acestea sa nu intre in contact direct cu dintii.
  • Fumatorii sunt cei mai predispusi la aparitia tartrului. Fumul ataca intens aspectul placut al dintilor, de altfel, acesta ii ingalbeneste chiar si dupa o perioada destul de scurta de timp.
  • Nu iti cureti dintii de cel putin 2 ori pe zi. Chiar daca unii medici stomatologi recomanda perierea si curatarea dintilor dupa fiecare masa servita, majoritatea considera ca atat timp cat aceasta misiune e indeplinita dimineata si seara inainte de culcare, dantura va ramane sanatoasa.
  • Iti lipseste periuta de dinti, pasta de dinti, ata dentara sau apa de gura? Daca inca nu te afli in posesia tuturor celor mentionate si nu le-ai folosit niciodata, esti curand predispus la aparitia tartrului; asta in cazul in care inca nu exista deja.

zambet-albire-megasmile-ro

 

Cum iti dai seama daca tartrul ti-a afectat dantura?

Tartrul este vizibil cu ochiul liber, asadar, dupa o scurta inspectie a danturii in fata unei oglinzi, iti vei da seama daca aceasta a fost afectata sau nu. Odata ce vei observa pe suprafata dintilor anumite pete si depuneri de culoare maronie sau galbuie, cert e ca suferi de tartru.

Alte modalitati prin care sa iti dai seama usor daca dintii tai au fost afectati de tartru:

  • gingiile iti sangereaza frecvent ori de cate ori te speli pe dinti.
  • chiar si dupa realizarea corespunzatoare a periajului, simti ca la suprafata dintilor se afla niste depuneri aspre.
  • simti un miros usor neplacut din gura.
  • atunci cand te privesti in oglinda, observi la supafata dintilor, anumite pete galbui sau cenusii.

 

Cum facem sa prevenim aparitia si depunerea tartrului?

Oricine dintre noi are ocazia sa intarzie aparitia tartrului, atat timp cat se ajuta de cateva masuri destul de simple:

  • perierea dintilor are loc de cel putin doua ori pe zi – o data dimineata, inainte de a lua micul dejun si seara, dupa savurarea cinei.
  • utilizarea atei dentare, precum si a apei de gura, cat mai frecvent posibil, ideal ar fi dupa fiecare meniu consumat.
  • mestecarea corecta a tuturor alimentelor.
  • evitarea definitiva a folosirii scobitorilor, precum si a altor ustensile improvizate care sa „ajute” la curatarea dintilor.
  • mentinerea unei alimentatii echilibrate si sanatoase, bogate in fructe si legume.

 

Cum sa inlaturam eficient tartrul?

In cazul in care tartrul s-a depus deja pe dintii tai, nu mai e cale de intoarcere. Ceea ce trebuie sa faci acum e sa il indepartezi cat mai repede. De altfel, cu cat vei astepta mai mult, cu atat vei pune in pericol sanatatea intregii tale cavitati bucale.

Tartrul dentar este deosebit de dur, ceea ce inseamna ca acasa in niciun caz nu avem cum sa il indepartam, indiferent la ce metode vom ecurge. Oricat de mult si de frecvent v-ati spala pe dinti, odata ce acesta s-a format, nu mai poate fi indepartat astfel.

In urma cu doua luni de zile m-am chinuit si eu cu o astfel de problema si cu toate ca am incercat cateva metode de indepartare a tartrului pe care le-am citit pe internet, nici macar una nu a dat rezultate. Drept urmare, am accesat site-ul www.megasmile.ro ce mi-a fost recomandat de un apropiat, m-am documentat cu privire la procesul de detartraj, pret, program si am sunat pentru a face o programare.

Daca esti si tu interesat cu privire la pret sau la orice alt aspect legat de un astfel de procedeu de indepartare a tartrului, chiar iti recomand sa arunci o privire pe pagina web www.megasmile.ro. Eu am beneficiat de serviciile acestei clinici si am fost multumita nu doar de cum am fost primita, sau de calitatea serviciilor, ci si de preturile extrem de accesibile.

Indicat ar fi ca la acest procedeu sa apelezi ori de cate ori simti sau observi din punct de vedere vizual ca tartrul s-a depus pe dinti. Totusi, eu obisnuiesc ca o data la cel putin jumatate de an sa vizitez cabinetul domnului stomatolog si sa aiba el grija ca dantura mea sa se afle intr-o stare perfecta. Ce-i drept, cu cat vei amana asta mai mult timp, cu atat se va agrava mai tare, iar dintii tai vor deveni din ce in ce mai afectati.

Este un procedeu dureros? – cel mai probabil doresti sa imi adresezi aceasta intrebare. Ei bine, daca ai o dantura deosebit de sensibila, exista posibilitatea sa simti un oarecare disconfort, insa nicidecum o durere. Eu una nu am fost deranjata de nimic, drept urmare, merg cu toata increderea la clinica MegaSmile din Bucuresti.